Sunday, June 05, 2005

Kiev

Kiev is een wereldstad van niveau. De aangename drukte die er heerst, veroorzaakt door veel volk, marktkraampjes, op het voetpad parkerende auto's (een alomtegenwoordige gewoonte in deze metropool), maakt de stad bruisend en frivool. Je hebt er ook niet het gevoel dat je een bepaald 'toeristisch' traject dient te volgen, waar je ook inslaat is er wel iets te ontdekken. De Sofia kerk, inclusief klokkentoren, is mooi gerestaureerd en geeft een zuiver beeld van vervlogen tijden. De prachtig gekleurde muurschilderingen op de meterdikke muren bewaren de warmte binnenin en geven zo tevens een duidelijk begrip van het oude Orthodoxe geloof, dat volgens mij veel dichter bij de mens staat dan onze verticaal-katholieke kerkmacht.
Na het passeren van de Gouden Poort, belandden we in het Nationaal Kunstmuseum waar een tentoonstelling 'Oekraiense Portretten' doorging. Een indrukwekkende verzameling van naar het leven geschilderde smoelwerken over twee- driehonderd jaar: boeren, tsaren, hetmannen, bedelaars, minaressen, adel, ambtenaren enz.
Het Museum voor Wetenschap en Natuurgeschiedenis biedt een volledig overzicht wat betreft de evoltie van de aarde en wat er op plaatsvond; met uiterst respect- en liefdevolle toewijding zijn er duizenden opgezette diersoorten (van minimieren tot maximammoeten) terug te vinden en nog meer handmatig ingekleurde informatiebordjes. Er was ook een tentoonstelling over vlinders.

No comments: